Ask.ABVV

ABVV Covestro deelt en beantwoordt hier veelgestelde vragen! Hebt u nog vragen? Contacteer ons dan!


Waar blijft onze nieuwe CAO?

Het Belgische sociaal overleg werkt op verschillende niveau's die verder bouwen op elkaar. Het eerste niveau is het IPA (of InterProfessioneel Akkoord) dat geldt voor alle werknemers. Daarna volgen de sector-akkoorden en dan pas begint het overleg op bedrijfsniveau. Op dit moment is er nog geen IPA-akkoord in zicht, waardoor ook alle achterliggende onderhandelingen vertraging oplopen. Meer zelfs, deze regering en het patronaat doen er alles aan om de vrije onderhandelingen in een dwangbuis op te sluiten door een dwingende loonmarge in te schrijven in het IPA, iets waar het ABVV zich altijd tegen verzet heeft en zich zal blijven tegen verzetten.

Het spreekt voor zich dat ABVV Covestro liever gisteren dan vandaag, begint aan elke onderhandeling die een verbetering inhoudt van onze loon- en arbeidsvoorwaarden van morgen!


Die syndicale premie, hoe zit dat weer?

Iedereen die gesyndiceerd is en in de sector scheikunde werkt, heeft recht op een syndicale premie. Zodoende wordt je vakbondslidgeld een stuk gecompenseerd.

De bij het ABVV gesyndiceerde ex-arbeiders bij Covestro hebben ongetwijfeld vastgesteld dat zij de laatste twee jaren geen invulformulier meer kregen toegestuurd, sinds iedereen baremieke bediende is geworden. Dat komt omdat wij toen niet zijn overgestapt naar de BBTK, maar bij de Algemene Centrale zijn gebleven. Nadeel is dat zonder de formulieren er erg veel manueel werk in kruipt voor de delegees, voordeel is dat we onze hogere syndicale premie behielden. Tevens is het eerste deel, namelijk 110€ (als je het volledige 2017 werkzaam was in de sector, anders pro-rata) al werd uitbetaald rond de 1ste mei 2018. Het tweede deel van 35€ zag je onlangs verschijnen op je bankrekening. De volgende jaren zullen de twee systemen verder harmoniseren.

Moest je toch vermoeden dat er iets fout is gegaan met je uitbetaling, laat het ons dan zeker weten. Een foutje kan altijd, maar dat zetten we dan liefst zo snel mogelijk recht!