- Actualiteit -

Actuele Syndicale Info - Nationaal, sectoraal en op bedrijfsniveau.


STAKING 14 december 2018 - Alles nog eens kort op een rijtje: uit een nieuwe studie onder werknemers in de scheikunde-sector blijkt dat 1 werknemer op 2 niet verwacht zijn job te kunnen uitvoeren tot zijn pensioen, 1 op de 3 werknemers lijdt onder stress en 1 op 5 nachtarbeid loopt. Daarenboven ziet het ernaar uit dat de regering opnieuw een echte loonstop zal invoeren voor 2019-2020, terwijl ze laatste strohalmen zoals de landingsbanen afknipt. Die plannen en wijzigingen die de regering ons door de strot wil rammen hebben dan ook een zware impact op het leven en geluk van de werknemers in de scheikunde!

ABVV Covestro roept daarom alle medewerkers op om solidair te zijn op 14 december in het belang van ons aller loons- en arbeidsvoorwaarden, zeker nu de directie respect voor basismensenrechten zoals het stakingsrecht lijkt te hebben verloren en zich minachtend uitlaat over medewerkers die hun recht willen uitoefenen.

Samen Sterk! Het pamflet met de stakingsoproep vond u al iets lager op deze pagina, maar we willen graag ook het overzichtspamflet van 4 jaar sociale afbraak van deze asociaal-economische herstelregering met u delen; u vindt het hier:


TIJD voor STRIJD - 14 december 2018 is het nationale stakingsdag. De eisen zijn duidelijk: wij willen koopkracht, wij willen de landingsbanen terug en wij willen respect voor werk. Staak mee en laat zien dat het genoeg is geweest. Tot hier en niet verder! Iedereen kan staken, vul een stakingsdag in op HR online en blijf thuis of versterk de piketten. Meer info vindt u bij uw delegees en het nationaal pamflet van het gemeenschappelijk vakbondsfront vindt u hier:


De kameraden van ABVV BASF gingen op bezoek bij VOKA-voorzitter Wouter De Geest. Want niet minder dan 1200 werknemers van BASF Antwerpen tekenden een petitie voor werkbaar werk, volwaardige eindeloopbanen en respect voor belastend werk. De eisen: behoud van de landingsbanen op 55 en SWT op 58 jaar zonder beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt of negatieve pensioengevolgen.

Wouter De Geest, die we nog maar al te goed kennen van bij Essenscia, beweerde de bezorgdheid over het regeringsbeleid te begrijpen en zei er rekening mee te zullen houden tijdens de onderhandelingen in de Groep van 10. Nou, dat hebben wij alvast in vette stift genoteerd. Je weet maar nooit dat iemand het vergeet.

Lees hier het artikel 1200 werknemers van BASF tekenen petitie: https://www.accg.be/nl/actualiteit/1200-werknemers-basf-tekenen-petitie-raak-niet-aan-onze-eindeloopbanen


Nu bij de vrouwenkoepel Femma de eerste Belgische CAO werd ondertekend voor een 30-urenweek aan full-time loon, wensen wij het personeel van Femma van harte te feliciteren en hopen wij hen snel te kunnen bijbenen. ( https://www.jobat.be/nl/artikels/30-urenweek-werken-fulltime-betaald-ook-in-belgie/ )

En aangezien het thema van de Arbeidsduurvermindering opnieuw centraal staat op tal van eisenbundels en onderhandelingstafels in België, Europa en de wereld, bieden wij voor de geïnteresseerden graag de long-read "Een kleine geschiedenis van de arbeidsduurvermindering" aan...

Lees hier de long-read Een kleine geschiedenis van de arbeidsduurvermindering van Denktank Minerva: https://www.denktankminerva.be/analyse/2018/4/30/een-kleine-geschiedenis-van-de-arbeidsduurvermindering


Lees hier De Nieuwe Werker van november 2018: https://www.abvv.be/-/de-nieuwe-werker-nr-19-2018


In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 2019, heeft het ABVV de sociaal-economische balans opgemaakt van 4 jaar regering-Michel. Dat oogt niet fraai, de regering van de rijken blinkt uit in onrechtvaardig en asociaal beleid.

Lees hier de sociaal-economische barometer 2018: https://www.abvv.be/-/sociaal-economische-barometer-2018


Lees hier De Nieuwe Werker van oktober 2018: https://www.abvv.be/-/de-nieuwe-werker-nr-18-2018


De nieuwsbrief van de Federale en Intergewestelijke ABVV-studiediensten over de komende IPA-onderhandelingen.

Lees hier Echo nr. 8-2018: https://www.abvv.be/-/echo-nr-8-2018